מתודות להוראת אוריגאמטריה בבתי ספר

 

 

 

הכנות לפני שמתחילים ללמד

 

מבנה שיעור אוריגאמטריה:

הבסיס ללמידה הוא חקר. כבר בגיל צעיר התלמידים לומדים באמצעות חקר, המשחקים שהילדים  משחקים בגילאים הצעירים מסייעים להם לגלות ולהבין את סביבתם. לאור זאת, חשוב שהשיעור יתבצע בתהליך של חקר וגילוי ולא על ידי שינון או העברת מידע. בהתאם, מבנה השיעור מציג שאלה לדיון כך שהתלמידים חוקרים את הנייר המקופל ומציגים את תשובתם ורק לאחר מכן המורה מציגה לתלמידים את התשובה באנימציה המאפשרת לתלמידים לבחון את הגילוי שהם מצאו ולגלות ממצאים נוספים שהם עדיין לא גילו, באופן זה, ההתקדמות תהיה על פי טווח הלמידה של התלמיד. בתשובה המוצגת, התלמיד מגלה אפשרויות נוספות מבלי להרגיש אי נוחות מכך שתשובתו אינה נכונה ולכן לאחר שהתקיים דיון ולפני הצגת התשובה המורה תאמר: ‘בואו נראה מה האנימציה מגלה לנו’.

 

שאלה לדיון: מבקשת מהתלמידים לחקור ולמצוא את התשובה בעזרת הנייר המקופל.

תשובה: מוצגת באנימציה ומסייעת לתלמידים להגיע לטווח הלמידה.

משימה:  חקר וגילוי בזוגות או בקבוצות.

הוראות הקיפול:  מוצגות באנימציה ומאפשרות לכל מורה להשתמש בכלי של קיפולי הנייר מבלי  להיות מומחה באוריגאמי.

 

הכנה לפני השיעור:

  1. בדף ההכנה באתר, לפני הכניסה לשיעור מוצג קישור לציוני דרך בתכנית הלימודים במתמטיקה של משרד החינוך. חשוב להכיר את הדרישות של תכנית הלימודים בנושא השיעור ולהכין את השיעור לפני שמלמדים אותו בכיתה.
  2. בכניסה לשיעור: מומלץ תחילה לפתוח את המחשב ולהעלות את השיעור בשביל המורה, אבל לפתוח את המקרן לתלמידים רק בשלב שבו מוצגת התמונה של מניפת הדפים. כך התלמידים לא ידעו מהו התוצר הסופי וההפתעה תשמר לסוף התהליך.
  3. נייר אוריגאמי לקיפול: חשוב מאוד להשתמש בנייר אוריגאמי מקצועי מדויק שאינו עבה ומותאם למוטוריקה של התלמידים. הגודל המומלץ הוא 15/15 ס”מ. גודל זה מותאם לגודל כף היד. לכן, חשוב לא להשתמש בדפים הגדולים ממידה זו. הנייר של המרכז הישראלי לאוריגאמי מודפס בישראל ונארז על ידי אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, כך שבשימוש בנייר של המרכז אנחנו מאפשרים עבודה לאוכלוסייה זו.
  4. מניפת הניירות – ריבוע קסם: לפני חלוקת הנייר מומלץ לפרוס את הדפים למניפה ולחלק את הדפים. במידה ואין זמן, מומלץ להפוך את המניפה ולומר לתלמידים מה שיוצא יוצא. עם זאת צבעים שאינם מתאימים לדגם, לדוגמא, צבע ורוד לקיפול צפרדע, יכול לאכזב את התלמידים ולכן מומלץ להוציא מהחבילה את הורוד כשמקפלים צפרדע. אבל בהחלט חשוב לא לחלק רק ירוקים בקיפול הצפרדע כדי לאפשר מגוון רחב של אפשרויות מבחינה יצירתית.

5. ניירות משובצים: בשיעורים בנושא מדידות נחלק לתלמידים ניירות משובצים. הניירות מיוחדים בגודל 12/12 ס”מ כשעליהם מודפסות משבצות בגודל 1 סמ”ר. נשתמש בנייר המשובץ בנושאים: מדידת שטחים, מדידת היקף,           מדידת נפח ושטח פנים.

 

 

 

 

 

 

 

מתודות להוראה המעצימות את התלמידים

הכלים בסעיף זה מאפשרים למורה להעצים את התלמידים תוך כדי למידה וחקר והן נוצרו מתוך ניסיון של הוראה במגזרים שונים משנת 1992.

  1. חיזוקים אנחנו נותנים לתלמידים רק על התנהגות. ולא על אופן הקיפול והיצירה כשתלמיד שואל: ‘המורה האם זה בסדר?’ אנחנו מחזירים לו בשאלה: ‘אתה תחליט, האם אתה מרוצה?’ אנחנו לא המדד שלו לאיכות או להצלחה. חשוב שכל תלמיד ידע לקבל משוב פנימי ולא להזדקק לסביבה על מנת לדעת האם הוא מספיק טוב.

 

  1. פירוט החיזוקים: חיזוקים שבהם נשתמש יהיו מהתרבות והשפה היפנית: ‘איצ’י באן’. איצ’י פירושו אחד ובאן פירושו אלף. אנחנו מתרגמים לילדים מיפנית: ‘אתה אלוף’. התלמיד יתרגל שהוא מקבל את החיזוק הזה על התנהגות וזה חיזוק שהוא יקבל רק באוריגאמטריה.

 

  1. לאחר הוראת הקיפול: לאחר כל שלב של הוראת הקיפול מומלץ לומר: ‘תלמיד שסיים לקפל מניח את הנייר על השולחן ויושב יפה’ וחשוב לעבור בין הילדים ולתת חיזוק לילדים שמניחים את הנייר על שולחן ויושבים יפה. תלמיד שמרים את עבודתו וצועק ‘המורה ככה’ מומלץ לחזור ולומר ‘תלמיד שיושב יפה אעבור ואתן לו איצ’י באן’.

 

  1. הוראות קיפול: משפטים שכדאי לוותר עליהם: ‘לא ככה’, ‘לא טוב’ ‘תדייק’…   משפטים שנאמר במקום: ‘יפה מאוד’, ‘תפתח את המשולש ותקפל’….  במילים אחרות: מכיוון שיצרת, קיפלת, אני אומרת ‘יפה מאוד’ ועכשיו אני נותנת הוראה מסייעת ‘תפתח ותקפל’….

 

  1. לא מתקנים ולא נוגעים בעבודתו של התלמיד: חשוב מאוד לעבור בין התלמידים עם הנייר שלכם בכדי שלא תגעו לתלמיד בעבודתו. מומלץ גם להנחות את התלמידים שכל אחד נוגע רק בנייר שלו כדי שלא ייווצר מצב שחזקים משתלטים ועוזרים לחלשים דבר המקבע את המדרג הקיים בכיתה. שיעור אוריגאמטריה מאפשר לתלמידים שלרוב מתקשים לפרוח.

 

  1. חקר וגילוי: מומלץ לא להשתמש במילה ‘הצלחה’, לא לומר לתלמידים כל הכבוד שהצלחת. מניסיון, כאשר שואלים תלמידים מדוע הם לא הצליחו הם נוטים להשיב: ‘כי אני לא טוב’, ‘כי אני לא יכול’. הם משייכים חוסר הצלחה לחוסר מסוגלות שלהם. תחושות אלו בולמות את הפוטנציאל של התלמידים. לכן, מומלץ להחליף את המילה ‘הצלחה’ ב’גילוי, כך: במקום לשאול ‘האם הצלחת?’ נשאל ‘האם גילית?’ ‘האם מצאת?’ שאלות אלו מאפשרות לתלמיד תחושה שלמידה היא גילוי וחקר ולא הצלחה וכישלון.
  1. שפת הוראות הקיפול: נשתמש בשפה מתמטית בהוראות הקיפול. בתהליך הקיפול ננחה בשפה המתארת את תכונות המצולעים, דבר המסייע רבות בלימוד ובהכרת מושגים בסיסיים בגיאומטריה.

נתאר ‘צלע’ במקום ‘קו’, ‘קדקוד’ במקום ‘פינה’, ‘דלתון’ במקום ‘עפיפון‘ וכדומה.  גם אם הילדים עדיין אינם יודעים מהו דלתון, חשוב לקרוא לו בשמו.

 

  1. הדגמה: חשוב מאוד בכל מצב לא לגעת לתלמיד בעבודתו, לא לתקן ולא לסדר. כל תלמיד עם הנייר שלו. המורה ידגים עם הנייר של המורה. בהתחלה זה יהיה קשה מכיוון שתלמידים מורגלים בכך שעושים עבורם. בהמשך, אם תקפידו על כך, עבודתכם תהיה קלה ובטחון התלמיד ביכולתו יגבר.

 

  1. חשוב להיפרד לחלוטין מהנטייה והרפלקס לגעת או לתקן את עבודתו של התלמיד, תיקון או נגיעה בנייר של התלמיד יוצרת תחושת חוסר מסוגלות אצל התלמיד. וגורמת לכך שאינו מנסה ומיד מצפה לסיוע .

 

 

  1. דיוק: לפני שנתייחס לדיוק אומר, כי לרוב אוריגאמי מלחיץ דווקא את אותם תלמידים בעלי יכולת דיוק. תלמידים המתקשים לדייק בקיפול אינם מבחינים כי הם אינם מדייקים. לכן מומלץ לא להעיר על רמת הדיוק ולא לבדוק את הדיוק בעבודת התלמיד. בדיקה והערה על דיוק יוצרות תסכול ואינן משפרות את רמת הדיוק. עם זאת, ככול שהתלמיד יקפל, כך הוא ישפר את היכולת המוטוריות וישפר את רמת הדיוק ללא תסכול. הדגמים המופיעים באתר המתוקשב מיוחדים והם מאפשרים לתלמיד ליצור ולקפל גם ללא דיוק בקיפולים. חשוב לא לבדוק את רמת הדיוק של התלמידים. כשתלמיד שואל ‘האם דייקתי?’ מומלץ לומר לו: ‘מה אתה חושב? האם אתה מרוצה?’. אם תלמיד עונה שאינו מרוצה נבקש ממנו לקפל כדי שיהיו מרוצה ללא התערבות שלנו.

    

  1. כשתלמיד מסרב לקפל: ייתכן שתלמיד יסרב לקפל בשל החשש מכישלון. מומלץ לומר לו ‘הנייר מונח על השולחן אבל אתה לא חייב לקפל’. במרבית המקרים התלמיד יקפל ולאחר חוויה חיובית התלמיד ישתף פעולה ואף יצפה לשיעור. מומלץ לשתף אותו גם בדיון ובשאלות בנושא הגיאומטריה.

 

  1. כאשר ישנם תלמידים עםבעיית קשב וריכוז או קשיים נוספים, מומלץ לקפל באופן אישי פעם אחת עם התלמיד לפני השיעור וכך הוא ירכוש בטחון ויראה שהוא מקפל, חוקר ונהנה, דבר שיסייע לו ללמוד ביחד עם כל הכיתה.

 

  1. תוצאה מידית: שיעור אוריגאמטריה הוא תהליך דינמי של למידה והתנסות אישית חיובית כאשר בכל פעילות התלמידים יוצרים דגם קיפול חדש וחוקרים את הגיאומטריה.

 

  1. פירוק והרכבה פירוק והרכבה נמצאים בשיעורים רבים באתר המתוקשב. פעילות זו מסייעת לתלמידים לפתח תפיסה מרחבית וכיוונית ולזהות את המצולעים גם בטרנספורמציה.
 

 

 

 

ניווט באתר אוריגאמטריה

  • הרשמה לאתר
  1. רישום לאתר : יש למלא את השדות המסומנים כשדות חובה
  2. רק משתמשים בעלי סיסמא אחידה יכולים להוסיף את מספר תעודת הזהות.
  • כניסה לאתר
  1. רק בעלי סיסמא אחידה ברישום יוסיפו  – דרך הכניסה של משרד החינוך.
  2. כניסה לאתר לכל  שאר המשתמשים – שם המשתמש הוא המייל שלכם.
  • כניסה לשיעורים
  1. מומלץ להיכנס לשיעורים לפי הכיתה בה אתם מלמדים.
  2. הסדר של השיעורים בכל כיתה מדורג ומסודר על פי תכנית הלימודים לאותה כיתה.
  • לפני הכניסה לשיעור
  1. מומלץ להיכנס לפירוט על השיעור .
  2. בפירוט על השיעור ישנו קישור לתכנית הלימודים במתמטיקה כך שתוכלו לבדוק בכל נושא מה מבקשת מכם תכנית הלימודים.
  • כניסה לשיעור
  1. מומלץ להתאמן ולהכין את השיעור לפני שנכנסים ללמד בכיתה.
  2. בכיתה, מומלץ לפתוח את המחשב ולהעלות את השיעור בשביל המורה, אבל לפתוח את המקרן לתלמידים רק בשלב שבו מוצגת התמונה של מניפת הדפים. כך התלמידים אינם יודעים מהו הדגם שנקפל.

 

  • משוב עמיתים :

        בסיום השיעור ניתן לכתוב רפלקציה שתסייע למורים עמיתים.

ניתן גם לכתוב משוב אלינו כדי שנוכל לשפר את השיעורים.