1. פעילות א סיכרונית – פירוק והרכבה

- נושא הפעילות
מפגש הכירות ותיאום ציפיות במתודות של תכנית אוריגאמטריה.
- תיאור הפעילות
פעילות הכוללת הכירות, ותיאום ציפיות. (פירוט בפעילות המצורפת).
- תכנית הלימודים
תכנית הלימודים במתמטיקה לקדם יסודי (מעמוד 41) | מילון מונחים בגיאומטריה
תחושה מרחבית וגיאומטריה מתוך תכנית הלימודים במתמטיקה. (עמוד 34)
- שעות
16:30-18:30
- נושאים
- הכירות בין חברי הקבוצה ותיאום ציפיות.
- הכירות עם הרקע של אמנות האוריגאמי ופרויבל.
- היכרות עם התכנית החדשה במתמטיקה לקדם יסודי עם העמקה של התכנים בפרק בנושא הגיאומטריה.
- הכרת תכנית טרום אוריגאמטריה המותאמת לתכנית הלימודים במתמטיקה.
- מטרות
- הכרת התכנים בגיאומטריה בהתאמה לתכנית הלימודים.
- הכרה והתנסות בגן בהכרת המצולעים באמצעות פרוק והרכבה.
- משימה למפגש א סיכרוני
במפגש הבא א סיכרוני הגננות תתבקשנה לערוך פעילות בגן ולהעלות רפלקציה לאתר המתוקשב. (בהתאם לפירוט שיופיע באתר)
- גננות יתבקשו לצלם את מרכז הבנייה בגן שלהם ולשלוח אלי את התמונות, כהכנה למפגש מספר 9.
- שם המרצה
מירי גולן origami@netvision.net.il
איריס לוי
דצמבר 12, 2017נושא הפעילות– פירוק והרכבה במצולע בצורת משולש
קבוצה: 4 ילדי גן חובה, מתוכם 2 מעוקבים
המושגים שנלמדו– צלע- קו המתחיל מקודקוד ומסתיים בקודקוד. קודקוד- נקודה הנמצאת בקצה הקטע ותוחמת אותו או נקודה בה נפגשים שתי צלעות. משולש- מצולע בעל שלוש צלעות ושלושה קודקודים. חיזקתי את המילה שלוש שנשמעת במילה משולש.
דמיון הילדים– פורה מאוד, הילדים ראו במהלך הפעילות תוך פירוק והרכבת משולשים גג של בית, פיצה, פירמידה, מפרש, עפיפון, רובה, עץ, פרפר וכו’ .
הפעילות חידשה לילדים ידע ותוכן מתמטי– הילדים הבינו מהו קודקוד, צלע וידעו להצביע עליהם ולהשתמש במושגים אלו כהגדרה למשולש, הם הפנימו שהמצולע משולש נקרא בשם זה משום שהוא מורכב משלושה קודקודים ושלוש צלעות.
ידע פדגוגי– במהלך הפעילות השתמשתי הרבה בשאלות מה גילית? מה מצאת? מה יצרת? בנוסף ההדרכה שלי תמיד היתה מתוך דף האוריגמי שלי רק להראות, להנחות ולא להתערב כלל.
תובנת הילדים– באופן כללי הילדים יודעים כיצד נראה המשולש ולמה הוא דומה, ילדה אחת ציינה שלמשולש שלוש שפיצים, שניים למטה ואחד למעלה, באמצע ריק ושלושה פסים, הילדים התקשו להגדיר בשפה מתמטית את צורת המשולש והתקשו להשתמש במונחים מתמטיים.
שיח מתמטי בין הילדים– כשנתבקשו ליצור משולש גדול משני המשולשים הקטנים, חלק הצליחו מיד וחלק יצרו ריבוע, כאן היה שיח מתמטי נפלא בניהם, כאשר אחד הילדים אמר:” זה לא משולש”, השני הגיב: “איך אתה יודע?”, הראשון:” תספור את הקודקודים”, השני ספר ואמר:” ארבעה קודקודים”, הראשון:” נכון, אתה רואה למשולש יש שלושה קודקודים ולא ארבעה, זה ריבוע”.
שיח מתמטי ביני לבינם– כאשר הם יצרו מארבעת המשולשים צורה, שאלתי: “מה יצרת? האם זה משולש? כיצד נוכל לדעת?” הילדים ענו:” נמנה קודקודים”, בהחלט אפשרי עניתי, והם מנו את הקודקודים והגיעו למסקנה שהצורה שיצרו זה לא משולש כיוון שהמספר היה גדול יותר משלוש.
לילדים היה קושי בפירוק והרכבה– בחלק האחרון, הם לא הצליחו ליצור מארבעת המשולשים משולש אחד גדול, לאחר מספר נסיונות הם התאכזבו ולכן החלטתי להראות להם את הפיתרון במשולשים שלי, הם התבוננו ולאחר מכן ניסו והצליחו והשמחה היתה גדולה.
סיוע במהלך הפעילות- שני ילדים התקשו לקפל את הדף למשולש, הם קיפלו קודקוד לקודקוד סמוך ולא נגדי ולכן קיבלו בתחילה מלבן ולא משולש, הסברתי והדגמתי בדף שלי מולם שצריך לקפל קודקוד לקודקוד נגדי ואצבע נוסעת על הקיפול, הם ניסו מהתחלה והצליחו, גם ביצירת המשולש שמורכב מארבעת המשולשים הם לא הצליחו ושוב הדגמתי והסברתי ולבסוף הם הצליחו לבד.
החלק המשמעותי עבורי– כשנתבקשו הילדים ליצור את המשולש הגדול מארבעת הקטנים, היה להם מאוד קשה בכל פעם שניסו קיבלו צורה אחרת לא מוגדרת ועל מנת לדעת האם זה משולש הם מנו קודקודים או צלעות לסירוגין, כלומר ברגע זה הרגשתי שהם הפנימו את הגדרת המשולש ובעת המנייה הם פשוט יישמו את הנלמד, בזמן שהם מנו יותר משלושה קודקודים או יותר משלוש צלעות הם לבד הסיקו שזוהי צורה אחרת ולא משולש, ההרכבה והפירוק גרמו להם בדרך של ניסוי וטעייה להטמיע את תכונות המשולש ולהבין את משמעותם.
הפעילות באתר– הייתה מפורטת וברורה תוך מתן הסברתי הערות והארות לגננת, הפעילות הייתה מובנת מאוד, אם יכולתי להדפיס את מהלך הפעילות ודף השאלות זה היה עדיף יותר, עוזר יותר ויעיל יותר מאשר להעתיק מהאתר בכתב ידי.
חמוטל רוזנברג
דצמבר 15, 2017בס”ד
חמוטל רוזנבג השתלמות גננות קרית מלאכי
פרוק והרכבה – משולשים
פרוט נושא הפעילות:
הבנת הגדרת המשולש: שלושה קודקודים ושלוש צלעות.
המושגים שהודגשו בפעילות: קודקוד: נקודת המפגש בין שתי צלעות. צלע: קטע של צורה סגוה. ,
הדמיון של הילדים כפי שהתבטא בפעילות:
לילדים עדיין אין “תבניות” בראש. כשביקשתי שייצרו משהו מהמשולשים, הם “הוציאו” את המשולשים מתחום הצורות ההנדסיות והפיחו בהם חיים: ציפור, מפלצת…
חידוש ידע ותוכן לילדים:
בקבוצה היו 4 ילדים בני חמש וחצי. ל3 המושג קודקוד וצלע היה מוכר.
החידושים לכולם היו: היכולת ליצור את המשולש מהריבוע, היכולת לפרק את הריבוע למשולשים והיכולת לחבר מספר משולשים וליצור מהם משולשים חדשים בגדלים שונים.
הפעילות הפדגוגית:
כמו שקורה לעיתים. למרות שאני יודעת שאני מביאה יחידת תוכן שהיא חדשה לילדים , התגובות המופתעות שלהם לדברים, שלנו כבר ברורים, מהנות, משעשעות ומחממות את הלב, כשהם מגיעים למסקנות ומבינים את הנלמד.
התובנה הגאומטרית אצל הילדים: כדי שהילדים יפנימו את המושגים השונים, כדאי ללמד תוך התנסות ולחשוף למגוון של אפשרויות לאותה תבנית גאומטרית, במקרה שלנו, המשולש. כדי שלא יתקבעו על משולש אחד מסויים ולא יפנימו את הכללים המגדירים את המושג ההנדסי. במקרה של המשולש: שלושה קודקודים ושלוש צלעות.
שיח מתמטי בין הילדים:
ביקשתי לבנות משולש גדול משני המשולשים הקטנים.
נ : הנה בניתי משולש. (בנה מחומש)
ר : זה לא משולש.
א : למה אתה אומר לו ככה?
ר : ספרתי לו 5 צלעות ו4 קודקודים.
נו : שלי כן משולש.
שיח מתמטי בין הילדים והגננת:
העמדתי משולש כשהוא עומד על הקודקוד.
אני : האם זה משולש?
א ונ : לא.
ר : כן. יש לו 3 צלעות ו3 קודקודים.
א : יש 4 צלעות.
אני : בואו נמנה ביחד… עכשיו תגידו לי: האם זה משולש?
כולם: כן.
יכולת ם של הילדים בפרוק והרכבת המשולשים:
כאשר היה צורך, להרכיב משולש משני משולשים, הילדים עשו זאת בזריזות. אך כשהיו צריכים להרכיב מארבעה משולשים, הם התקשו מאוד. אך כשהסברתי שמשולש, נשאר משולש, גם אם הצלע הגדולה אינה הבסיס , אחד הילדים (נו), “נדלק” ותוך כדי זימזום לעצמו, סובב , הזיז וכו’ עד שהצליח לבנות את המשולש הגדול. החברים הסתכלו על המשולש שלו ובנו עקבותיו.
הסיוע שלי לילדים :
כפי שהסברתי הילדים, התקשו בבניית משולש מארבעה משולשים. הם ניסו לבנות אותו, מבלי לסובב את המשולש. לכן, לקחתי את אחד המשולשים שלי והעמדתי אותו כשאחד הקודקודים כלפי מטה. ושאלתי אם זה משולש( כפי שציינתי בשיח המתמטי). הדבר הביא ל”הארה” אצל נו. ואז הוא הצליח לבנות את המשולש הגדול.
החלק המשמעותי בפעילות:
כאשר הילדים “תפסו” את המשמעות של ההגדרה למשולש ובעקבות זה להרכיב את המשולש הגדול, חשתי בהתלהבות שלהם מההבנה וההצלחה שבעקבותיה. (גם הצוות שלי שהביט מהצד התלהב ).
הפעילות המוצגת ברתר הממוחשב:
עזרה לארגן לעצמי את מבנה הפעילות, את רצף ההוראות ולהרגיש בטוחה כשעבדתי עם הילדים.
לסיום:
תמיד חיפשתי דרך לתת לילדים “להרגיש” בידיים את הנלמד בתחום הגאומטריה, כמו שאני עושה בתחומי הלימוד השונים. הקניית הגדרת המשולש, באמצעות האוריגמי היתה חוויה כייפית לילדים וגם לי.
עדנה דוידי
דצמבר 16, 2017בס”ד
עדנה דוידי השתלמות גננות קרית מלאכי
פרוק והרכבה: משולשים
פרוט נושא הפעילות: ישבתי עם קבוצה של חמש בנות בגיל חמש לפעילות בנושא פרוק והרכבת משולשים. במרכז השולחן הנחתי חבילה של ניירות אוריגאמי צבעוניים וכל בת בחרה שני דפים. יצרנו יחד משולשים באמצעות קיפולי נייר.
מושגים שהודגשו בפעילות: צלע, קודקוד, משולש, קו סימטריה.
צלע= קו ישר המהווה חלק מצורה סגורה.
קודקוד= נקודת המפגש בין שתי צלעות.
משולש= צורה גאומטרית בעלת שלוש צלעות ושלושה קודקודים.
קו סימטריה= קו שמחלק את הצורה לשני חלקים שווים בגודלם ובצורתם. הדגמנו את קו הסימטריה על גופנו.
דמיון הילדים כפי שהתבטא במהלך הפעילות: עוד בתחילת הפעילות היה ניתן לראות את הדמיון המפותח של הבנות. כאשר קיפלנו את המשולש הגדול בקו הסימטריה, כל בת אמרה מה זה מזכיר לה, מבלי שתשאל. היו רעיונות מגוונים כמו- צפרדע, פה פתוח, אוהל, גג.
חידוש ידע ותוכן לילדים: כל הבנות הכירו את צורת המשולש. במהלך הפעילות התחדשו להם המושגים של קודקוד (חלק מן הבנות קראו קודם לקודקוד- ‘נקודה’), צלע (שלוש בנות הכירו את המושג עוד קודם, אך השתיים האחרות קראו לה ‘קו’. כאשר ביקשתי מהן למנות את הצלעות במשולש- אחת הבנות שאלה אותי אם הכוונה היא לקוים). קו הסימטריה היה מושג חדש לכולן. הבנות התפעלו שניתן ליצור משולשים מריבוע אחד, וכן משולשים נוספים מהמשולש שיצרנו.
חידוש ידע פדגוגי: הפעילות היוותה עבורי חידוש בדרכי ההוראה בנושא גאומטריה. צורת הלמידה של קיפולי נייר נעשית בצורה חוויתית ונעימה, מתוך התנסות אישית של הבנות, אשר מחדדת את ההבנה, מפנימה ומבהירה את מושגי הגאומטריה השונים.
התובנה הגאומטרית של הילדים: לחלק מן הבנות היה ידע קודם בגאומטריה, אך הפעילות חידשה וחידדה להן מושגים בנושא. הבנות למדו על אפשרות הפירוק וההרכבה של משולשים- הן למדו שמריבוע או ממשולש ניתן להרכיב משולשים נוספים.
שיח מתמטי שהתרחש בפעילות בין הילדים: ביקשתי מהבנות להצמיד שני משולשים למשולש אחד גדול. שאלתי אותן כמה קודקודים יש לנו? ט’ ענתה- ‘שלושה קודקודים’. א’ ענתה- ‘שישה קודקודים’. ג’ ענתה- ‘אני יודעת למה א’ אומרת שיש שישה קודקודים. המשולש הגדול מורכב משני משולשים קטנים, בכל משולש יש שלושה קודקודים, 6=3+3 ולכן יש שישה קודקודים סה”כ’. ט’ השיבה- ‘אני מניתי משולש אחד גדול והיו בו שלושה קודקודים. אתן הפרדתן את המשולשים ולכן מניתן שישה קודקודים’.
שיח מתמטי שהתרחש ביני לבין הילדים: קיפלנו במשולש את כל אחד מהקודקודים אל קו הסימטריה. שאלתי את הבנות: ‘האם תוכלו לזהות את המשולשים שנוצרו’? הבנות ענו לי תשובות שונות- א’ ענתה- ‘שלושה משולשים’. או’ ענתה- ‘אני רואה ארבע משולשים’. אב’- ‘אני רואה רק שלושה משולשים’. ג’- ‘שמונה משולשים’ ו-ט’ פנתה אליי בשאלה: ‘איך היא רואה שמונה משולשים? אני רואה רק ארבעה’. השבתי: ‘בואו נבדוק. כל אחת מהבנות תראה לנו כיצד היא מנתה’. כאשר מנינו יחד, הבנות ראו שכל אחת הסתכלה על המשולשים בצורה אחרת- חלקן מנו כשזה פתוח, חלקן כשזה סגור.
יכולת של הילדים בפירוק והרכבה: בהתחלה הבנות קצת התקשו באופן הצמדת המשולשים לצורך הרכבת משולש אחד גדול יותר. ברגע שאחת הצמידה כראוי- שאר הבנות חיקו אותה בקלות והבינו את הרעיון. הבנות הניחו לפניהן את המשולשים באופן שונה אחת מהשניה (כאשר לכולן בסופו של דבר יצא משולש אחד גדול).
סיוע לילדים בפעילות: כשביקשתי מהבנות לקפל את הקודקודים לקו הסימטריה, הן התקשו להבין כיצד לעשות זאת ומהו קו הסימטריה במשולש. הסברתי להן והדגמתי במשולש שלי. כמו כן הדגמתי להן מהו קו הסימטריה בגופי- העברתי את האצבע לאורך קו הסימטריה בגוף והסברתי להן כי הוא מחלק את גופי לשני חלקים שווים בדיוק. כל אחת מן הבנות העבירה גם היא אצבע לאורך קו הסימטריה של גופה. לאחר מכן הראנו את קו הסימטריה במשולש והבנות הצליחו בקלות יותר לקפל את קודקודי המשולש לקו זה.
החלק המשמעותי בפעילות: מתוך התנסות אישית, הבנות הגיעו לתובנות חדשות. הן דנו ויצרו שיח סביב הנושא, הסבירו וחידדו אחת לשניה. הן התפעלו לגלות דברים חדשים והפעילו את הדימיון הפורה לאורך כל הפעילות. השיח בינהן, ההבנה וההקשבה היה משמעותי עבורי- הבנות הפנימו את הנושא ואני השגתי את היעד שהצבתי ללמידה.
הפעילות הייתה מובנית, הועברה בצורה חוויתית וברורה. לא הרגשתי שהיה חסר דבר.
סיוע האתר המתוקשב לתכנון הפעילות: הפעילות באתר המתוקשב סייעה לי רבות. בניתי את הפעילות בגן בהתאם למה שהוצג באתר. הרגשתי בטוחה ומוכנה מבחינת הידע ומערך הפעילות. הפעילות בגן הייתה מוצלחת ומגוונת. הרגשתי שהעשרתי את הבנות במושגים חדשים ולמדתי מהדמיון הפורה שלהן.
שמרתי את התוצרים של הבנות, הכנסנו אותם לקלסר והבנות הציגו בפני כל הגן את הפעילות שעשינו בקבוצה. בכך היה לי משוב של ההפנמה והידע שהבנות רכשו במהלך הפעילות.